Όταν αναφερόμαστε σε τρόφιμα και στην πιθανή ικανότητα τους να συμβάλουν στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων, πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στις αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχουν. Για να είναι αποτελεσματικές και να παρεμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες, πρέπει να αφομοιώνονται από τον οργανισμό πολύ συχνά και σε αρκετά ικανοποιητικές ποσότητες. Ακολουθούν κάποια είδη τροφίμων και οι ενεργές ουσίες που εμπεριέχονται σε αυτά, οι οποίες φαίνεται πως μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση και την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου.
ΚΕΡΚΕΤΙΝΗ
Η ένωση αυτή ανήκει σε μια ομάδα φυτικών χρωστικών ουσιών που ονομάζονται φλαβονοειδή και βρίσκεται κυρίως στα μήλα, στα φραγκοστάφυλα, στα βατόμουρα , στα κεράσια , στο τσάι, στα κρεμμύδια, στο σταφύλι και στη σοκολάτα.
Ιδιαιτέρως υψηλή περιεκτικότητα σε κερκετίνη έχει η κάπαρη, το λεβιστικό ή αλλιώς σέλινο του βουνού (είδος βοτάνου) καθώς επίσης τα κόκκινα κρεμμύδια και το μπρόκολο.
Η κερκετίνη αναστέλλει την κυτταρική διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό τον καρκινικών κυττάρων. Διεγείρει και ενισχύει, επίσης, το ανοσοποιητικό σύστημα.
ΣΕΛΗΝΙΟ
Πρόκειται για ένα απαραίτητο για τον οργανισμό μας ιχνοστοιχείο, το οποίο το συναντάμε κυρίως στο κρέας και σε ζωικά τρόφιμα όπως τόνος, σκουμπρί, κρόκος αυγού καθώς και σε φυτικά τρόφιμα όπως ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή βραζιλιάνικα φυστίκια.
Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εμποδίζει τη δράση των ελευθέρων ριζών μέσα στα κύτταρα. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού συστήματος στους άντρες.
ΡΟΔΙ
Οι μικροί ζουμεροί με σπόροι του, περιέχουν την αντιοξειδωτική ουσία ανθοκυανίνη, ενώ η σάρκα του περιέχει το ελλαγικό οξύ το οποίο έχει επίσης έντονη αντιοξειδωτική δράση.
Αυτά τα αντιοξειδωτικά συμβάλουν στην πρόληψη της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων στον μαστό καθώς επίσης προστατεύουν ιστούς που είναι ευαίσθητοι στα οιστρογόνα όπως οι ωοθήκες και η μήτρα.
Η προστασία αυτή προέρχεται κυρίως από τους φυσικούς αναστολείς της αρωματάσης που βρίσκονται στο χυμό του ροδιού, οι οποίοι μειώνουν την παραγωγή σεξουαλικών ορμονών αναστέλλοντας έτσι την αρωματάση, ένα ένζυμο στους επινεφρίδιους αδένες.
Ο χυμός ροδιού επίσης παρέχει προστασία στους άντρες έναντι του καρκίνου του προστάτη.
ΚΑΦΕΣ
Ο καφές, ο οποίος περιέχει πάνω από 1.000 συστατικά με πλέον δημοφιλή τη καφεΐνη που όλοι γνωρίζουμε, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες και τα διτερπένια.
Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με τη μείωση εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά, καθώς επίσης και η καφεΐνη που περιέχει ,φαίνεται να είναι οι δραστικές ουσίες στις οποίες οφείλεται η αντικαρκινική δράση του καφέ και πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τη πρόληψη του καρκίνου του ενδομήτριου και του καρκίνου του προστάτη.
Η καφεΐνη επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στη πρόληψη καρκίνου του μαστού και του δέρματος.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ
Το πράσινο τσάι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες που έχουν μελετηθεί εκτενώς σε παγκόσμια κλίμακα.
Η πιο σημαντική κατεχίνη, η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη, αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και μπορεί να προκαλέσει την απόπτωσή τους (ή αλλιώς κυτταρικό θάνατο). Εμποδίζει , επίσης, τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων στη περιοχή του όγκου (αγγειογένεση).
Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του οισοφάγου.
ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ
Είναι βότανο που ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πιπερόριζα ( τζίντζερ ). Μόλις καταναλωθεί, αποβάλλεται ταχύτατα από το σώμα χωρίς να προλάβει να προσφέρει τα πολύτιμα οφέλη του σχετικά με τις ιδιότητες απόπτωσης στα καρκινικά κύτταρα όπως έχει φανεί σε πειράματα στο εργαστήριο. Για να ενισχύσουμε τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης στον οργανισμό μπορούμε να συνδυάσουμε τον κουρκουμά με μαύρο πιπέρι. Η πιπερίνη που εμπεριέχεται στο μαύρο πιπέρι προκαλεί αύξηση της διάρκειας ζωής της κουρκουμίνης στον οργανισμό κατά 2.000%.
Ο κουρκουμάς μπορεί να προκαλέσει την απόπτωση ( θάνατο ) των καρκινικών κυττάρων in vitro.
ΣΚΟΡΔΟ
Το σκόρδο παίζει προστατευτικό ρόλο σε πολλά είδη καρκίνου. Το μυστικό βρίσκεται στην αλλισίνη, μία πολύ αποτελεσματική ένωση στο ωμό κρεμμύδι, η οποία όμως μόλις το κρεμμύδι υποστεί θερμική επεξεργασία, χάνει την προστατευτική της δράση.
Η κατανάλωση του σκόρδου ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και σε in vitro μελέτες φαίνεται να παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Επίσης, το σκόρδο προφυλάσσει από την διαδικασία της αγγειογένεσης, της ικανότητας των καρκινικών όγκων να αναπτύσσουν νέα αιμοφόρα αγγεία αίματος τα οποία παρέχουν στον όγκο θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξησή του. Με αυτόν τον τρόπο, η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων.
Έχει αποδειχθεί ότι, η υψηλή κατανάλωση σκόρδου ημερησίως (28γρ) συμβάλει στη μείωση εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου κατά 30% και 40% αντίστοιχα.